Medicijnverslaving

Pijnstillers, antidepressiva, kalmeringsmiddelen en andere medicijnen worden regelmatig door onze huisartsen voorgeschreven. Sommige van deze medicijnen zijn ook zonder recept bij een apotheek verkrijgbaar.
Het werelwijde gebruik en misbruik van medicijnen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit is ook bij ons het geval. Medicijnen kunnen zeer verslavend zijn. Het gevaar schuilt de voorgeschreven dosering van deze medicijnen te overschrijden. Een combinatie met alcohol en/of drugs hebben vaak dezelfde effecten op het lichaam en kunnen daardoor tot misbruik en afhankelijkheid leiden.
Sommige werkzame stoffen in medicijnen breekt ons lichaam af, waardoor bij dagelijks slikken een ophoping kan ontstaan met vervelende bijverschijnselen tot gevolg, zoals hoofdpijn of een gevoel van somberheid.

Risico en kenmerken van medicijnverslaving zijn:

  • Het lichaam went aan het medicijn
  • U heeft steeds meer medicijnen nodig voor hetzelfde effect
  • U krijgt ontwenningsverschijnselen als u niet gebruikt
  • U raakt afhankelijk van deze medicijnen

Hoe ontstaat een medicijnverslaving?

Vele medicijnen bevatten benzodiazepinen. Deze middelen benzodiazepines of tranquillizers geven een verdovende werking op de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Ze helpen te ontspannen en te kalmeren. Deze benzodiazepinen imiteren de werking van onze lichaamseigen stoffen.
Tijdens het gebruik gaat ons lichaam geen eigen stoffen meer aanmaken.
Zodra het gebruik van benzodiazepine stopgezet wordt ontstaat er een tekort aan onze lichaamseigen stiffen, die sinds het gebruik niet meer aangemaakt zijn.
Rusteloosheid en slapeloosheid zijn enkele gevolgen hiervan.

Door dit process in ons lichaam wordt er opnieuw te snel naar een medicijn gegrepen.