Drugsverslaving

Mensen begrijpen het niet hoe je verslaafd kan geraken aan drugs.

Vaak wordt dit probleem nog bekeken als iets dat zich vooral in de lagere bevolkingsklasse afspeelt. Echter uit ervaring weten wij dat reeds sinds lange tijd bepaalde drugs in het bedrijfsleven zijn binnengestroomd. De drang naar prestatie is zeer groot in onze huidige samenleving: de verleiding naar cocaïne is zeer groot om steeds optimaal te kunnen presteren, met alle gevolgen van dien.

Drugsverslavingen vinden we terug in elke sociale klasse.

Welke drugs zijn er en wat doen ze?

Drugs kan je onderverdelen in drie verschillende vormen van uitwerkingen. Laten we beginnen met de verdovende drugs zoals opium en heroïne. De tweede categorie is de stimulerende drug zoals cocaïne en amfetamine of speed en xtc. De laatste categorie zijn hallucinerende drugs, beter bekend als LSD. Andere drugs van deze aard zijn XTCGHBCannabis en hallucinogene paddenstoelen

Zowel Softdrugs als harddrugs zijn bij veelvuldig gebruik zeer gevaarlijk. 

Wat is een drugsverslaving?

Hebben jullie al gehoord van dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die geproduceerd word in de hersenen en die betrokken is bij de beloning van gedrag. Naast deze beloning speelt dopamine ook een rol bij vele andere hersenprocessen en aandoeningen.

Als u middelen gebruikt zoals heroïnecocaïne en alcohol, zorgt het in de hersenen voor een flinke stoot dopamine.

Realistisch bekeken is drugverslaving een complexe ziekte. Er is veel meer nodig dan enkel en alleen een sterke wil en goede intenties om te stoppen.

Wat zijn de gevolgen?

Drugs leveren eerst een positief effect aan de gebruiker. Door veelvuldig gebruik heeft dit echter een negatieve invloed op uw mentale en fysieke gezondheid, uw relaties en nog andere talrijke zaken.

  • Depressie
  • Psychoses
  • Schade aan organen
  • Infecties
  • Stress
  • Geweld
  • Financiële onzekerheid