Herstel en re-integratie via begeleid wonen

Action on Addiction biedt behandelingen op maat voor middelen- en gedragsverslaafden. Naast residentiële en ambulante behandeling, uitgebreide groeps- en individuele therapieën behoort ook begeleid wonen tot de behandelingsmogelijkheden.
Verslaving is een chronische ziekte en herstel vraagt – net als bij een ziekte zoals diabetes – een dagelijkse zorg en aandacht. Action on Addiction biedt een totaalpakket aan. Van het afkicken in een kliniek tot het terug opbouwen van je leven. Wij specialiseren ons in continue zorg“, vertelt Addiction-counselor en ervaringsdeskundige Sam Vos. “Het nazorgprogramma start na een opname in een partnerkliniek in Zuid-Afrika. Het behandelingstraject wordt volledig op maat van de client samengesteld

Herstel in veilige omgeving

Het uitgebreide programma bestaat uit individuele-, groeps- en dramatherapie en kan ambulant gevolgd worden of men kan kiezen voor begeleid wonen. “Begeleid wonen is een tussenstap. Om de overgang van de veilige omgeving naar het dagelijkse leven in de maatschappij te vergemakkelijken“, verklaart Addiction-counselor en ervaringsdeskundige Vanessa Laureyssen. Vanuit een veilige omgeving wordt aan herstel en re-integratie gewerkt. “Elke cliënt heeft een eigen appartement. Overdag volgt hij het dagprogramma, ’s avonds vult hij zijn tijd vrij in. De appartementen sluiten heel dicht aan bij het dagelijkse leven. Daardoor kunnen we goed zien waar het probleem ligt en leren we de herstellende verslaafde met zijn demonen omgaan“, zegt Sam.
Tijdens de behandeling biedt Action on Addiction ook groeps- en individuele therapie aan families en partners. “Wat goede hulpverlening betreft, blijven die namelijk vaak in de kou staan. Therapiebetrokkenheid van familie en partners is nochthans onontbeerlijk voor de slaagkansen op langdurig herstel van de verslaafde“.